Bilder från Pergamon Museum i Berlin – Assyriologi avdelning

صور من متحف بركامون للآثار في برلين ـ قسم الآشوريات في 2004-11-03


Redan vid entrén väcktes känslorna fram när vakterna släppte in oss gratis när vi sa att vi är assyrier, det kostade 5 euro annars (ca 45 svenska kronor).
Jag gick igenom den stora entrén, då kom jag in i den grekiska avdelningen. Jag ville inte fastna här så jag passerade snabbt igenom för att hinna släcka min törst genom de få timmar jag har på mig att gå igenom det assyriska arvet i museumet. Och där var det… vår avdelning börjar med den stora mäktiga färgglade porten… "Iashtar porten"waw porten var enorm. Jag gick genom porten, som en liten myra kände jag mig. Snabbt kastade jag mig på min kamera och tog snabbt ett antal kort på porten. Den är så vacker och mina ögon lär inte se något vackrare tror jag. Blåa stenar och många figurer som avbildar existerande och icke- existerande djur, som mina förfäder var duktiga att sätta ihop, så kallade hybrider. "Att tyskarna har lyckats att flytta hit hela porten", de tog hit den sten för sten, ofattbart… men när man ser skönheten förstår man varför.

Jag tog några bilder under de små minuterna jag tillbringade där… trodde jag, men snart insåg jag att jag stod där jätte länge och tog lite för många bilder på porten, jag skulle ju vidare och ta flera kort på resten av det assyriska arvet i museumet, och det gjorde jag också.
Jag kan skriva flera hundra sidor om hur det kändes att besöka och röra vid dessa gamla stenar som mina förfäder byggde och formade, men jag låter er se några få av dessa förtrollande bilderna själva istället, och som det svenska ordspråket säger "en bild är bättre än tusen ord".

Text & bild: Carl Gorgis

صور: كارل كوركيس

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2004 shimsha.se. All rights reserved. No images may be reproduced or copied without the permission of shimsha.